Onderwijs Vakken

2.1. Drie vakken als fundament

Essalam onderwijs is gebaseerd op 3 vakken: Arabisch, Koran en Islamonderwijs. We hanteren een kind-gerichte methode waarbij in alle drie de vakken meerdere dimensies worden behandeld met praktijk-gerichte aspecten die binnen de dagelijkse Nederlandse samenleving toepasbaar zijn.

2.1. Niveaus en groepen

Essalam onderwijs bestaat uit meerdere niveaus met in totaal ongeveer 20 groepen met gemiddeld 15 leerlingen per groep. De niveaus worden vastgesteld op basis van de behaalde toets-scores. Verder worden de kinderen met gelijke niveau op basis van leeftijd in groepen gedeeld.
Na niveau 4 kunnen leerlingen kiezen voor groepen specifiek gericht op Koran lessen.

Niveau Aantal Groepen
Niveau Basis 6 groepen Basis A t/m Basis F
Niveau 1 4 groepen 1A, 1B, 1C, 1D
Niveau 2 3 groepen 2A ,2B ,2C
Niveau 3 2 groepen 3A, 3B
Niveau 4 2 groepen 4A, 4B

2.2. Boekenpakket

De onderwijscommissie heeft na uitgebreid onderzoek en evaluatie van vele boeken en lesmaterialen gekozen voor het boekkepakket van Sanabel. Het pakket heeft zich in de praktijk bewezen en wordt door vele onderwijsinstellingen in Europa gebruikt. Het pakket is specifiek ontwikkeld voor kinderen die doordeweeks regulier (niet Arabisch) basis en middelbaar onderwijs volgen en daarnaast additioneel onderwijs volgen in een deel van het weekend.

Boekenpakket verplicht
Om de kwaliteit van het onderwijs en consistentie over de verschillende groepen te waarborgen is het boekenpakket verplicht gesteld. Elke leerling is verplicht om het pakket in het bezit te hebben voor aanvang van het onderwijsjaar. Leerlingen zonder boekenpakket worden niet toegelaten tot de lessen.

Boekenpakket aanschaffen
Het Essalam boekenpakket bestaat uit 3 boeken per niveau en is verkrijbaar bij Essalam Moskee voor het bedrag van 25 Euro per pakket.